Birou Credite Rapide

Inflația – Ce este și cum ne afectează? Află tot ce trebuie să știi despre acest subiect!

Inflația

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Inflație e un cuvânt poate să sperie cu ușurință. Chiar dacă nu știm ce înseamnă mai exact, cunoaștem din experiență faptul că inflația care crește nu este o veste bună. Articolul indică ce este inflația, îți prezintă cum se calculează inflația și îți oferă informațiile necesare pentru a-ți proteja resursele financiare.

Ce este inflația?

Inflația este rata de creștere a prețurilor la bunuri și servicii. Aceasta se măsoară ca o creștere procentuală anuală.

Ce este rata de inflație?

De exemplu, dacă rata inflației este de 2%, atunci o pâine care anul trecut a costat 1 leu, anul acesta va costa 1,02 lei.

Inflația afectează pe toată lumea, dar are efecte diferite asupra diferitelor persoane. De exemplu, persoanele care au un venit fix, cum sunt pensionarii de exemplu, își vor vedea puterea de cumpărare scăzând pentru că inflația va acoperi economiile lor. Pe de altă parte, persoanele cu venituri variabile, cum ar fi angajații tineri, pot beneficia de pe urma inflației pentru că salariile lor ar putea crește mai repede decât rata de inflației.

Cum se calculează inflația?

De obicei, inflația este măsurată prin indicele prețurilor de consum (IPC). IPC măsoară variațiile de preț ale unui coș de bunuri și servicii cumpărate de obicei de o gospodărie. Coșul de bunuri este actualizat în fiecare an pentru a se asigura că reflectă schimbările în modelele de cheltuieli.

IPC este calculat folosind o medie ponderată a prețurilor. Acest lucru înseamnă că unele bunuri, cum ar fi locuințele, au o greutate mai mare decât altele, cum ar fi alimentele. Ponderile se bazează pe modelele de cheltuieli ale unei gospodării medii.

Ce înseamnă inflație negativă?

Inflația are atât efecte pozitive, cât și negative.

Inflație: efecte pozitive

  • Încurajează cheltuielile și creșterea economică. Dacă oamenii cred că prețurile vor crește în viitor, este mai probabil ca ei să cheltuiască banii acum. Astfel, crește cererea de bunuri și servicii, ceea ce poate duce la niveluri mai ridicate de producție și de creștere economică.
  • Inflația reduce valoarea reală a datoriei. Dacă aveți un împrumut cu o rată a dobânzii mai mică decât rata inflației, valoarea reală a datoriei dumneavoastră va scădea în timp. Acest lucru se datorează faptului că banii pe care trebuie să îi rambursați vor valora mai puțin în anii viitori.

Inflație: efecte negative

  • Inflația erodează valoarea economiilor. Dacă rata inflației este mai mare decât rata dobânzii pe care o obțineți din economiile dumneavoastră, atunci valoarea reală a economiilor dumneavoastră va scădea în timp.
  • Crește costul vieții. Pe măsură ce prețurile cresc, banii dumneavoastră nu vă mai ajung ca înainte. Acest lucru înseamnă că trebuie să cheltuiți mai mulți bani pentru lucruri esențiale, cum ar fi hrana și locuința.
  • Inflația poate genera creșterea șomajului. Dacă salariile cresc mai repede decât productivitatea, firmele vor considera că este mai costisitor să producă bunuri și servicii. Acest lucru le poate determina să reducă producția, ceea ce poate duce la pierderea de locuri de muncă.

Cum poți combate efectele inflației?

Există o serie de modalități prin care inflația și efectele sale pot fi combătute. De exemplu:

  • Economisiți-vă banii: poate părea o soluție evidentă, dar economisind banii veți putea ține pasul cu inflația și veți putea menține valoarea reală a economiilor dumneavoastră.
  • Investiți în active: o altă modalitate de a combate inflația este de a investi în active, cum ar fi proprietăți sau acțiuni. Aceste active tind să crească ca valoare în timp, ceea ce vă va ajuta să țineți pasul cu inflația.
  • Achitați creditele neperformante rapid: dacă aveți un împrumut obținut în trecut în condiții dezavantajoase, o soluție la îndemână, dacă nu aveți bani să îl achitați pe loc, este să obțineți un împrumut cu o dobândă mai bună. Refinanțarea creditului vă permite să stingeți datoria care va fi influențată de rata inflației și să accesați produsul financiare pe care vi-l puteți permite. Un astfel de produs util poate fi un credit de nevoi personale.
  • Conturi de economii și obligațiuni: produsele de tip conturi de economii și obligațiuni sunt concepute tocmai pentru a vă proteja economiile de efectele inflației. Aceste produse oferă, de obicei, o rată a dobânzii mai mare decât produsele standard, ceea ce ajută la compensarea efectelor inflației.
  • Reduceți-vă datoriile: dacă aveți un împrumut cu o rată a dobânzii mai mică decât rata inflației, ați putea lua în considerare să vă achitați o parte din datorie mai devreme pentru a reduce valoarea reală a ceea ce datorați.
  • Gestionați-vă finanțele: gestionarea atentă și permanentă a finanțelor vă va ajuta să vă asigurați că sunteți pregătit pentru orice schimbări neașteptate ale ratei inflației.
  • Cereți consiliere profesională: dacă vă îngrijorează modul în care inflația vă va afecta finanțele, solicitați consiliere financiară profesională. Un consilier financiar vă poate ajuta să vă evaluați opțiunile și să vă asigurați că sunteți pregătit pentru orice schimbări în rata inflației.

Deși inflația ne poate afecta și impacta economiile, există mai multe instrumente la care puteți apela pentru a vă proteja. Recomandarea noastră este să vă asigurați că sunteți mereu bine informați cu privire la schimbările ce, uneori, au loc peste noapte. Indiferent de tipul de credit pe care îl aveți, sfatul unui specialist și cunoașterea pieței sunt întotdeauna măsuri responsabile și benefice care vă pot reduce costurile și vă pot ajuta să economisiți.

Alte articole