Să ai o evidență clară asupra tuturor plăților lunare pe care le faci poate părea destul de dificil, însă există câteva metode care te pot ajuta în acest sens. Cu ce te alegi dacă faci asta? Vei putea să-ți gestionezi banii mult mai bine, vei ști cum să-ți prioritizezi cheltuielile, cum să-ți achiți mai repede un eventual credit de nevoi personale și, de ce nu, să pui și ceva deoparte. Totul, fără a avea grija că mai sunt destule zile până iei următorul salariu, iar cardul s-a golit semnificativ.
Felul în care reușești să îți gestionezi cheltuielile lunare te va ajuta să fii mai cumpătat cu venitul tău, să nu faci risipă și să reziști tentației de a cumpăra lucruri care nu-ți folosesc.
Dacă nu știi de unde să începi și cum să scapi de griji în ceea ce privește gestionarea cheltuielilor tale, îți oferim câteva sfaturi utile în acest sens:
Împarte bugetul pe categorii
Gestionarea cheltuielilor înseamnă să știi exact pe ce ți se duc banii lună de lună. Nu în general, ci cât se poate de concret. Ca să ai o evidență a bugetului tău, respectiv un raport venit – plăți, îți recomandăm să-ți împarți banii pe categorii: rate (la casă, la mașină, la un credit de nevoi personale, etc.)/chirie, facturi (întreținere, curent, gaz, telefon), cheltuieli de transport (carburant lunar, abonamente la mijloacele de transport în comun), mâncare (vei estima un buget pentru alimente), alte plăți (haine, cosmetice, grădinița/școala copiilor, un curs profesional sau altele), timp liber (aici intră activitățile precum mersul la film, o ieșire în oraș cu prietenii).
Desigur, e important să păstrezi și ordinea în stabilirea categoriilor, căci plata ratelor va prima în fața achiziționării unor haine, de exemplu. În funcție de nevoile tale, împarte bugetul lunar pe categorii și stabilește ce sumă merge către fiecare. Ideal ar fi să pui și ceva bani deoparte, oricât de mică ar fi suma. În timp, ea se adună și te poate ajuta în momentele de impas.
Ține evidența în detaliu a banilor cheltuiți
Probabil ți s-a întâmplat cel puțin o dată să te întrebi: “Pe ce s-au dus banii luna asta?” Acest lucru se întâmpla în general atunci când nu ții socoteala sumelor cheltuite. 10 lei plătiți la chioșcul de lângă bloc, alți 10 lei cafeaua de săptămâna trecută. Tot felul de mărunțișuri care, adunate, duc la sume considerabile plătite lunar fără să-ți dai seama.
Cele mai multe probleme financiare apar atunci când nu reușești să fii cumpătat, dar și în momentul în care nu ții cont pe ce ți se duc banii.
Iată 3 moduri de a-ți gestiona cheltuielile fără griji:
- Imediat ce îți intră banii pe card, stabilește ce sume de bani aloci pentru fiecare categorie: rate/chirie, facturi, cheltuieli pe transport, alimentație, timp liber.
- Ca să știi cu precizie pe ce dai fiecare leu, monitorizează-ți plățile. Vezi unde faci risipă. De exemplu, dacă nu cumva cumperi alimente care ajuns la coș sau produse pe care nu le folosești.
- Cumpără doar dacă ai nevoie. Să reziști tentației de a achiziționa un produs pe care aparent ți-l dorești sau despre care crezi în primă fază că îți este necesar – este una dintre marile reușite în materie de gestionat banii.
Te încurajăm să faci cumpărături în mod inteligent, atunci când ai cu adevărat nevoie. Să-ți dăm un exemplu: cuptorul din bucătăria ta e prea vechi și ai găsit unul nou la ofertă? Atunci e momentul să-l cumperi. Sau fiica ta are nevoie de o tabletă pentru școală? Atunci trebuie să i-o cumperi. Iar dacă nu dispui imediat de banii necesari, poți apela la un credit de nevoi personale rapid. La Biroul de Credite Rapide te ajutăm cu suma de care ai nevoie, în cele mai simple, transparente și avantajoase condiții. Creditul rapid IFN te poate ajuta, de asemnea, să-ți administrezi cheltuielile fără griji, atâta vreme cât ți-ai făcut foarte bine calculele și situația ta financiară îți permite să adaugi încă o rată cheltuielilor pe care deja pe ai. Asta înseamnă gestionare eficientă a banilor!