Timbrul de mediu, indiferent sub ce forma a fost promovat in ultimii ani, a starnit controverse si continua sa o faca. O noua propunere vine sa modifice iar aceasta taxa transformand-o de acum in impozit anual.
Jozsef Moldovan este deputatul UDMR care a venit cu aceasta propunere, invocand principiul „poluatorul plateste”, principiu ce nu este respectat in forma actuala a timbrului de mediu.
Scopul se mentine acelasi: descurajarea achizitiei de masini vechi in favoarea innoirii parcului auto national si evitarea situatiilor in care romanii isi inmatriculeaza masinile in tarile vecine unde astfel de taxe nu sunt percepute.
Timbrul de mediu, transformat in impozit anual, va fi calculat tinand cont de durata medie de folosire a unei masini (aproximativ 15 ani), in concordanta cu baza de date a Registrului Auto Roman. Astfel, impozitul va fi intr-un cuantum mai mic la inceput, urmand sa creasca treptat, o masina poluand mai mult pe masura ce imbatraneste.
Impozitul nu se va aplica celor care au platit timbrul ci doar celor care vor inmatricula masinile pe viitor si celor carora le-a fost restituita suma aferenta acestuia.
Daca va intra in vigoare, aceasta masura ar putea ajuta semnificativ la deblocarea pietei auto care a fost zguduita in ultimii ani de timbrul de mediu. Astfel, tranzactiile cu masini second hand ar putea merge din nou pe un trend ascendent.
Schimbarea masinii vechi cu una mai noua ar putea deveni mult mai usoara. In plus, exista companii, precum Biroul de Credite Rapide.ro care pun la dispozitia clientilor pachete de vanzare a masinii astfel incat proprietarul nu-si mai bate capul cu acest proces sinuos. Vanzarea o face compania, lui revenindu-i datoria doar de a semna contractul impreuna cu noul proprietar si de a-si ridica banii pe masina.
Cei care au nevoie urgenta de bani pot lua un credit de pana la 60% din valoarea masinii scoasa la vanzare si pot returna banii si ridica diferenta odata ce masina a fost vanduta.