Independența financiară este un deziderat al tuturor și presupune atingerea unui nivel financiar menit să-ți asigure traiul de zi cu zi fără să mai fie nevoie să muncești în mod activ. Procesul este unul de lungă durată, iar elementele care duc la independența financiară trebuie luate în calcul încă de la primii bani munciți de tine.
O educație financiară încă din copilărie va permite unui viitor adult să atingă această independență financiară, pentru că el va ști de la bun început cum să-și gestioneze veniturile. În fond, vorba potrivit căreia e important “să nu duci grija zilei de mâine” se aplică pe termen lung atunci când vrei să ajungi să fii liber financiar. Care este parcursul și ce trebuie să faci astfel încât într-un anumit moment al vieții tale să atingi independența financiară? În acest material vei înțelege exact care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi și ce reguli implică acest proces.
Ce este independența financiară?
Conceptul de independență financiară nu trebuie asociat doar cu oamenii bogați, care au averi colosale. E greșit să crezi că tu, un tânăr la început de drum în carieră, nu poți fi liber financiar.
Independența financiară înseamnă ca într-un anumit punct al vieții tale, prin câștigurile, economiile și investițiile tale, să ajungi să-ți acoperi toate cheltuielile și nevoile fără a mai munci în mod activ, cel puțin 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână. Cum o obții și de ce nu toți oamenii ajung în acest punct? În primul rând pentru că nu sunt conștienți de acest lucru și nu își gestionează banii în mod eficient atunci când îi au. În al doilea rând, pentru că nu au educație financiară și nu gândesc pe termen mediu și lung. Tocmai din aceste motive, educația financiară la copii este esențială și ajută viitorul adult să înțeleagă că banii nu sunt doar de cheltuit pe moment, ci și de economisit și investit.
Ca să ajungi independent din punct de vedere financiar trebuie să fii extrem de conștient de fiecare leu pe care îl cheltui, să faci diferența dintre nevoie și dorință și să economisești constant.
Avantajele strategiei 20 – 50 – 30 și cum o poți folosi
Una dintre metodele prin care poți atinge independența financiară este să aplici strategia 20 – 50 – 30. Poate că ai auzit de ea în mediul online sau în spațiul public, dar dacă nu știi exact ce presupune, îți explicăm noi în termeni simpli:
Venitului tău lunar total (sau al familiei tale, dacă îl calculezi la comun), adică 100%, va fi împărțit în 3 părți, după cum urmează:
- 20% din venit vor fi economii,
- 50% merg către nevoi,
- 30% către dorințe.
Ce înseamnă fiecare procent în parte?
- Lunar, din venitul tău, 20% merg în “pușculiță”, adică în contul de economii.
- Cei 50%, partea cea mai consistentă, reprezintă cheltuielile lunare, adică nevoile care nu pot fi amânate sau ignorate: chirie, rate, facturi, întreținere, mâncare, abonamente de transport și altele.
- Restul de 30% este destinat dorințelor tale personale: haine, accesorii, ieșiri în oraș, gadgeturi, cărți, vacanțe, etc.
Economisește constant și investește la momentul oportun
O altă strategie menită să-ți aducă libertate financiară este economisirea constantă. Să ai un cont de economii pe care să-l alimentezi lunar cu o anumită sumă, asta se poate traduce printr-un început de drum către independența ta financiară. În cazul în care cheltuielile lunare absorb aproape tot venitul și nu ai cum să pui bani deoparte, reorganizează-ți plățile și vezi dacă există loc de o gestionare mai eficientă a bugetului.
Apoi învață să investești! Economiile tale nu vor crește de la sine și nu vor produce alți bani dacă nu sunt investite. În plus, în timp, banii se devalorizează, motiv pentru care poți gândi să-ți deschizi o mică afacere, să investești într-un start-up sau în imobiliare.
Ține socoteala cheltuielilor și fii cumpătat
Iar pentru o gestionare eficientă a banilor, respectiv pentru a putea economisi lunar, ai nevoie să știi exact care îți sunt cheltuielile. Ține o evidență a tuturor plăților, fie că e vorba de factura la curent sau de cumpărăturile făcute la supermarket. Trece pe listă orice cheltuială pentru a avea o evidență la finalul lunii. Scopul? Vei vedea dacă și ce poți să elimini. De exemplu, dacă obișnuiești să arunci alimente din frigider pentru că nu le-ai consumat, poate că data viitoare te vei limita la a cumpăra mai puțin. Vei reduce risipa, bonul de casă va fi de o valoare mai mică, iar diferența va intra în contul de economii. Și cumpătarea poate fi parte din drumul tău către independența financiară.