Scumpirea resurselor naturale, creșterea costurilor de producție, creșterea cererii, situația politică de la nivel mondial, toate acestea se numără printre cauzele inflației în creștere, despre care auzim vorbindu-se din ce în ce mai des, în ultima perioadă.
Inflația reprezintă un dezechilibru economic: puterea de cumpărare scade ca urmare a creșterii prețurilor și a scăderii veniturilor. Din cauza inflației, oamenii pot să cumpere mai puțin cu aceeași sumă pe care o aveau, în urmă cu un an de exemplu. În același timp, creditele oferite de instituțiilor financiare devin mai scumpe și mai dificil de accesat. Inflația declanșează un lanț de efecte negative care pot afecta pe oricine. Având în vedere că situația de la nivel mondial nu oferă un orizont de așteptări prea încurajator, citește articolul în continuare și descoperă sfaturi utile pentru gestionarea finanțelor tale, în vreme de inflație în creștere.
Cum te poate afecta inflația?
Inflația a ajuns în luna mai 2022 la 14,5%. Ultima dată când inflația a mai înregistrat două cifre a fost anul 2004. Inflația în creștere a determinat o serie de consecințe negative, inclusiv majorarea dobânzilor la credite, după ce BNR a majorat cu un punct procentual dobânda cheie. Analiștii economici se așteptau la majorări, dar într-un ritm mai lent. În încercarea de a opri inflația, măsurile BNR au depășit așteptările analiștilor economici. Se anunță un viitor economic instabil, iar pentru cei care au de plătit credite, perioada următoare ar putea aduce mai multe surprize neplăcute. Dar prudența în gestionarea finanțelor ar putea fi măsura sănătoasă pentru gestionarea corectă a finanțelor tale.
Fii prudent! Bugetul lunar în perioada de inflație
Pe scurt, prudența în cheltuirea banilor înseamnă utilizarea veniturilor tale lunare, conform unul buget și respectarea acestuia. Dacă nu ai un buget lunar, atunci acum este cazul să creezi unul și să îl urmezi. Prin respectarea bugetului lunar, vei distribui veniturile doar pe categoriile de cheltuieli necesare. Cu un buget lunar sunt șanse mai mici să cheltuiești veniturile pe produse și servicii de care, de fapt, nu ai nevoie acum sau pe care le poți amâna pentru perioade mai relaxate, atunci când inflația va prezenta semne de redresare economică.
Inflație? Creează-ți un fond de urgență
Cei care sunt prevăzători și pun bani de-o parte, se pot proteja de inflație. Fondul de urgență conține sume alocate pentru cheltuieli neprevăzute sau urgente. Dacă nu ai posibilitatea de a crea un fond de urgență, atunci ai la dispoziție și varianta unui credit rapid pentru nevoi personale. Cu ajutorul unui împrumut, accesat în condiții avantajoase, poți face față cheltuielilor care nu pot fi amânate și se află în afara cheltuielilor anticipate. Un împrumut te poate salva de momentele complicate generate de inflație.
Anticipează cheltuielile Perioada de inflație se poate gestiona și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Dar ai nevoie de un plan. Este recomandat să anticipezi cheltuielile pe care le vei avea și să acționezi din timp. De asemenea, este recomandat să achiți creditele cu dobândă variabilă cât mai repede. Dacă nu ai la dispoziție fonduri pentru achitarea acestor credite, atunci poți să iei în considerare un alt produs financiar, mai avantajos, cu rate lunare fixe. În această perioadă, este benefică orice acțiune care va elimina costuri viitoare în creștere, determinate de inflație.