Birou Credite Rapide

De ce cresc dobânzile la creditele de nevoi personale și ce ar trebui să faci?

De ce cresc dobânzile

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Atunci când cresc dobânzile la credite, oricine a contractat un împrumut are motive de îngrijorare. Citește articolul și află de ce cresc dobânzile la creditele de nevoi personale și descoperă modalități prin care poți întâmpina dificultățile financiare dacă ai deja un credit, sau dacă te gândești să accesezi un credit, dar nu vrei să fii luat prin surprindere de creșterea de dobânzi la credite.

De ce cresc dobânzile la creditele pentru nevoi personale?

Restricțiile din perioada pandemiei au condus la o situație economică complicată, la nivel mondial. Apoi, situația politică internațională a generat un lanț de efecte negative, la care se adaugă scumpirile recente la resursele naturale, precum gazul. Ca urmare, într-un asemenea context nefavorabil, dobânzile la credite au început să crească.

Instabilitatea, la nivel mondial, prezentă pe mai multe planuri, care depind unele de altele a condus la creșterea inflației, ceea ce, mai departe, a generat creșterile de dobânzi la credite. Este foarte posibil ca dobânzile la credite să continue să crească pentru că viitorul imediat nu pare să ofere îmbunătățiri semnificative pe plan politic și economic mondial. Unii specialiști economici numesc anul 2023 ca fiind anul supraviețuirii.

Având în vedere că unii români au primit deja notificări din partea băncilor, cu privire la creșterea ratelor, iar în unele cazuri au fost semnalate creșteri foarte mari ale ratelor, motivele de îngrijorare în privința dobânzilor la credite sunt pe deplin justificate. Totuși, nu trebuie să vă îngrijorați. Există măsuri pe care le puteți lua pentru a recăpăta, măcar în parte, controlul asupra finanțelor dumneavoastră și pentru a preîntâmpina viitoarele creșteri de dobânzi la credite.

Dobânzi la credite: ritmul de creștere

Evoluția creșterilor de dobânzi la credite indică un ritm accelerat, care ar putea destabiliza considerabil bugetele familiilor. În luna iulie 2022, Banca Națională a României a majorat dobânda cheie până la 4,75%. Ceea ce înseamnă o creștere cu un punct procentual față de nivelul anterior. Prin scumpirea banilor, BNR încearcă să limiteze inflația, ajunsă acum la două cifre (14,5% în luna mai 2022). Situația actuală poate fi constatată rapid prin faptul că ultima dată când inflația a mai avut două cifre a fost în anul 2004. Unii analiști observă în măsurile BNR semne ale unei posibile recesiuni spre care ne îndreptăm și a unui an viitor, destul de complicat din punct de vedere financiar.

Dobânzi la credite în creștere: ce se poate face?

Când se observă o asemenea situație economică complicată la nivel mondial poate să pară că nu există nicio soluție în fața acestor creșteri semnificative de dobânzi la credite. Dar, din fericire, există măsuri pe care le puteți lua pentru a vă proteja de viitoarele ratele mari, determinate de creșterea dobânzilor la credite.

Principiul pe care vă recomandăm să-l urmați este cel de a acționa acum. Este evident că sunt foarte posibile alte creșteri de dobânzi la credite, iar dacă acționați acum, s-ar putea să economisiți semnificativ. Printre acțiunile care vă pot ajuta să evitați creșterile de dobânzi la credite se numără:

  • Plata creditelor în avans: prin această măsură, reduceți foarte mult dobânzile la credite. Achitați creditele cât mai repede.
  • Amânarea plății ratelor: poate fi o soluție, dar doar temporară. Specialiștii nu o recomandă pentru că nu există nicio garanție că situația economică va fi considerabil mai bună peste 9 luni, astfel încât să beneficiați de dobânzi la credite mai mici.
  • Accesarea unui credit de nevoi personale: un credit de nevoi personal, ce are condiții mai avantajoase decât produsul financiar pe care îl aveți în prezent, v-ar putea oferi flexibilitatea financiară necesară. Condiții mai bune de creditare înseamnă bani economisiți. Dacă nu aveți economii disponibile pentru achitarea creditelor, atunci un credit online pentru nevoi personale, mai avantajos oferă costuri viitoare mai mici și bani economisiți.

Dacă aveți economii pentru a achita creditele pe care le aveți, atunci creșterea de dobânzi la credite nu vă va afecta. Dar dacă însă nu dispuneți de acești bani, puteți împrumuta la prieteni, familie sau puteți accesa un credit online pentru a evita viitoarele creșteri de dobânzi la credite. Indiferent de soluția pentru care optați, este important să acționați acum pentru mai puține griji de natură financiară.

Alte articole