Birou Credite Rapide

Linie de credit sau credit de nevoi personale?

Linie de credit sau credit de nevoi personale?

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Există mai multe tipuri de produse financiare disponibile în prezent. Printre ele se numără linia de credit și creditul de nevoi personale. Dar care e diferența dintre o linie de credit și un credit de nevoi personale? Informațiile prezentate mai jos explică diferența. Citește articolul în continuare și descoperă dacă ți se potrivește mai bine o linie de credit sau un credit de nevoi personale.

Ce este Linia de Credit?

O linie de credit este un împrumut disponibil atât pentru persoane fizice, cât și juridice.

Uneori se întâmplă ca, în cadrul unei firme, să existe desincronizări între încasări și plăți. De exemplu, un client întârzie plata și nu există fonduri disponibile pentru achitarea unei facturi către un furnizor. În acest caz, o linie de credit asigură fondurile necesare pentru continuarea activității firmei.

Linia de credit pentru persoanele fizice este cunoscută, mai ales, sub denumirea de overdraft sau descoperire de cont și este, în esență, tot un credit de nevoi personale. În cadrul acestui tip de credit, se acordă împrumuturi raportate la salariu. Fiecare instituție financiară stabilește care este suma maximă disponibilă prin linia de credit, dar de obicei se acordă până la 6 sau 9 salarii. O linie de credit este un produs financiar diferit de un credit de nevoi personale.

Cum funcționează Linia de Credit?

 Spre deosebite de un credit de nevoi personale, linia de credit funcționează printr-un sistem de reînnoire: banii utilizați și restituiți, reintră în linia de credit și pot fi utilizați din nou. Spre deosebire de un credit de nevoi personale, dobânzile aferente liniei de credit sunt, de obicei, mai mici.

Cum se plătește dobânda pentru Linia de Credit?

Dobânda în cazul unei linii de credit se calculează numai pentru sumele utilizate, nu pentru întreaga sumă disponibilă. Pe scurt, vei avea de plătit dobânzi numai pentru banii cheltuiți.

O linie de credit sau un credit de nevoi personale?

Este mai avantajoasă o linie de credit sau un credit de nevoi personale? Răspunsul simplu este: depinde. Atât o linie de credit, cât și un credit de nevoi personale sunt împrumuturi ce pot fi folosite în orice scop personal. Destinația banilor este identică, dar condițiile de acordare, precum și mecanismul de utilizare diferă.

Câteva diferențe notabile între linia de credit- credit de nevoi personale:

  • limita maximă a unei linii de credit depinde de salariul tău; un credit de nevoi personale ți se poate acorda pentru o sumă mai mare decât totalul a 6 sau 9 salarii. În plus, un credit de nevoi personale poate fi garantat cu bunuri și poți obține sume mult mai mari decât în cazul liniei de credit.
  • sumele nefolosite din linia de credit nu implică plata dobânzilor; pentru un credit de nevoi personale vei achita dobândă, indiferent de suma folosită. Dacă nu vei folosi banii, în cazul liniei de credit, nu vei avea de achitat nimic.
  • Overdraftul se acordă de bancă pentru salariații care încasează salariul pe un card emis de către acea bancă, ca urmare a unei convenții între angajator și bancă; un credit de nevoi personale nu implică angajatorul sub nicio formă.

Orice împrumut financiar presupune asumarea unei responsabilități. Cel mai bun credit de nevoi personale este acel credit pe care ți-l poți permite, astfel încât plata ratelor lunare să nu-ți afecteze stabilitatea financiară. În general, se recomandă accesarea unui credit de nevoi personale cu rate ce nu depășesc 25% din veniturile tale lunare. Atât o linie de credit, cât și creditele de nevoi personale pot fi soluția financiară pentru orice cheltuială neprevăzută, urgență financiară, planuri de vacanță, renovare, taxe de școlarizare sau chiar achitarea altor credite.

Alte articole