Birou Credite Rapide

Ce înseamnă indicele ROBOR și cum ne poate afecta?

Ce înseamnă indicele ROBOR și cum ne poate afecta?

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Indicele financiar ROBOR este un instrument utilizat de bănci și alte instituții financiare pentru a măsura costul de împrumut al banilor în România. Cu cât rata ROBOR este mai mare, cu atât este mai scump să împrumuți bani. Acest lucru poate avea un efect în lanț asupra economiei în ansamblu, conducând la creșterea inflației și a ratelor dobânzilor. În cele din urmă, acest lucru poate îngreuna accesul oamenilor la împrumuturi. Dacă vă gândiți să accesați un credit, este important să urmăriți rata ROBOR pentru a vă asigura că obțineți cea mai bună ofertă posibilă.

Ce este ROBOR?

Robor înseamnă Romanian Interbank Offer Rate și reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele în lei. Un credit în Euro, de exemplu, are echivalent Euribor. Indicele Robor este comunicat de către BNR, dar nu se stabilește de către BNR. Rata Robor se calculează de Thomson Reuters, o entitate separată. Reuters calculează rata în urma operațiunilor realizate de băncile comerciale. Cea mai mică rată a indicelui Robor a fost înregistrată în 2016 și a avut valoarea de 0,68%.

Robor a fost introdus începând cu anul 2010, iar începând din luna mai 2019 a fost înlocuit cu indicele IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor).

Tipuri de ROBOR

Există mai multe tipuri de ROBOR, iar în funcție de perioada de timp pe care se calculează, astfel:

 • Robor – o zi
 • Robor – o săptămână
 • Robor – o lună
 • Robor – 3 luni
 • Robor – 6 luni
 • Robor – 9 luni
 • Robor – 1 an

Robor la 3 luni era utilizat pentru determinarea ratelor la creditele acordate, în trecut, prin programul Prima Casă. La stabilirea Robor participă cele mai performante 10 instituții financiare. Această listă de instituții financiare se poate modifica la 6 luni.

Ce înseamnă indicele ROBOR pentru tine?

Rata ROBOR poate avea un impact direct asupra finanțelor dumneavoastră dacă aveți un credit cu dobândă influențată de Robor. În cazul în care rata ROBOR scade, ratele lunare de rambursare vor scădea. Dacă rata ROBOR crește, ratele lunare vor crește. Este important să rețineți că rata ROBOR nu este singurul factor care afectează ratele dobânzilor. Alți factori, cum ar fi rata dobânzii de bază a creditului și durata împrumutului, vor juca, de asemenea, un rol important.

Ce factori influențează ROBOR-ul?

Indicele Robor poate fi influențat de:

 • Condițiile economice naționale și de la nivel global
 • Rata inflației
 • Banii disponibili în piață
 • Modificări pentru sectorul bancar, cum ar fi noi reglementări și taxe

Cum ne influențează evoluția ROBOR-ului?

Indicele ROBOR poate avea un impact direct asupra consumatorilor din România. De exemplu, dacă aveți un credit ipotecar cu dobândă variabilă, ratele lunare vor crește sau scădea în funcție de modificările ratei ROBOR. Acest lucru înseamnă că, dacă indicele ROBOR crește, sumele lunare pe care le aveți de rambursare vor crește și ele. În mod similar, dacă rata ROBOR scade, ratele lunare vor scădea.

Este important să rețineți că indicele financiar ROBOR este doar unul dintre factorii care pot influența costul de împrumut al banilor în România. Alți factori, cum ar fi rata dobânzii principale a băncii centrale sau politica guvernului român, poate avea, de asemenea, un impact. Cu toate acestea, rata ROBOR este un bun indicator al costului general al împrumuturilor și poate fi utilizată pentru a compara diferite oferte de la creditori. Atunci când căutați să accesați un credit, indiferent de tipul împrumutului, este important să analizați costul total, nu doar rata dobânzii.

Alte articole