Birou Credite Rapide

Inflația și scumpirile continuă să ne afecteze. Cum putem face față ratelor dobânzilor la credite?

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Din punct de vedere economic, inflația și scumpirile sunt printre principalele temeri ale populației, fie că este vorba de traiul zilnic sau de plata ratelor la credite. Dezechilibrele financiare se văd în buzunarele românilor, asta pentru că produsele alimentare, nealimentare și serviciile au înregistrat scumpiri majore, prețurile nefiind acoperite de majorări ale veniturilor. Cu alte cuvinte, un român care câștigă același salariu ca acum un an va cumpăra cu aceiași bani mai puține produse. 

În contextul scumpirilor, dobânzile creditelor au crescut și ele. Indicii prin care se stabilesc ratele celor care au împrumutat bani de la bancă, precum Robor sau IRCC, au înregistrat valori mari și în 2023. Deși în septembrie rata inflației a mai scăzut comparativ cu perioada verii, datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că prețurile rămân ridicate, fie că vorbim de mărfuri alimentare, nealimentare sau de servicii.

Gestionarea inteligentă a veniturilor, realizarea bugetelor personale și  accesarea creditelor cu rate fixe par să fie în continuare soluțiile recomandate de experții economici.

Ce este inflația?

Inflația aduce dezechilibre economice majore în piață și se traduce prin scumpiri și prin scăderea puterii de cumpărare a monedei naționale, în cazul de față a leului. Așa cum precizam anterior, rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna septembrie la 8,8%, de la 9,4% în august, însă mărfurile alimentare s-au scumpit cu 10,36%, cele nealimentare cu 6,68%, iar serviciile cu 12,10%, potrivit datelor publicate recent de INS. 

Probabil ai remarcat că dacă mergi la supermarket cu aceeași sumă de bani ca în luna decembrie a anului trecut, de exemplu, vei cumpăra mult mai puține produse. Asta se întâmplă din cauza scumpirii și a scăderii puterii de cumpărare. 

Cum afectează inflația ratele creditelor rapide?

Inflația afectează în cea mai mare parte creditele acordate de bănci, ale căror dobânzi sunt variabile și se calculează la intervale regulate în funcție de anumiți indicatori economici. O rată a inflației ridicată înseamnă și rate majorate la creditele în lei luate de români de la bănci. 

În ceea ce privește un credit rapid acordat de instituțiile financiare nebancare, lucrurile pot sta diferit. În general, IFN-urile acordă credite rapide pe termen mult mai scurt comparativ cu băncile. Rata dobânzii la credite nebancare este de obicei una fixă și se stabilește ținând cont de suma împrumutată și de perioada de rambursare a împrumutului. 

În contextul actual, recomandările specialiștilor de la Biroul de Credite Rapide, instituție nebancară înregistrată la Banca Națională a României, se îndreaptă către creditele cu rată fixă. 

Așadar, pentru a evita un impas financiar provocat de creșterea dobânzilor la credite, indicat este să eviți orice formă de creditare care implică o dobândă variabilă. Iar dacă într-adevăr ai nevoie de un împrumut, apelează la credite rapide nebancare, pe termen scurt și cu dobândă fixă. Astfel, graficul de rambursare presupune rate lunare fixe pe toată perioada contractuală, care nu sunt influențate de schimbările de pe piața economică. Vei ști încă de când semnezi contractul pentru credit cât vei plăti în fiecare lună, iar asta te va ajuta să-ți faci calcule și să-ți administrezi eficientul veniturile. 

Ce se întâmplă dacă apar probleme financiare pe parcursul creditului?

Creditele acordate de IFN-ul Birou Credite Rapide au rate fixe, adică știi încă de la început cât ai de achitat lunar, pe lângă toate celelalte cheltuieli curente. Una dintre condițiile de eligibilitate este să înregistrezi un venit stabil, însă situații neprevăzute pot apărea. Ce faci atunci când te confrunți cu probleme financiare imprevizibile și te vezi în situația de a nu putea achita la timp rata pentru creditul tău rapid? Ai la dispoziție mai multe variante, precum reeșalonarea împrumutul sau amânarea plății ratelor. Recomandat este să soliciți consiliere din partea instituției nebancare de la care ai primit creditul, astfel încât să fie identificată soluția cea mai eficientă în cazul tău.  

Pentru orice problemă sau nelămurire, specialiștii de la Biroul de Credite Rapide îți stau la dispoziție în orice moment. Ne poți contacta telefonic sau ne poți lăsa numele și numărul tău de telefon în acest formular de pe site și te vom suna noi. De asemenea, te invităm pe pagina noastră de Facebook, unde ne poți de asemenea lăsa mesajul tău. Suntem aici pentru tine! 

Foto: www.shutterstock.com

Alte articole